Інтерв'ю з ректором "Вектор оновлення"

До професійного свята 

Наразі ми живемо в цікавий, але доволі непередбачуваний час, коли навколишній світ змінюється щосекунди. Кожен день, годину, а то й хвилину перед нами відкриваються нові горизонти, ми стаємо ближчі до пізнання всесвіту і космічних явищ та все частіше шукаємо відповідь на споконвічне питання: «Чому ті чи інші процеси відбуваються саме так, а не інакше?».

У нашому стрімкоплинному світі вимогою часу є беззаперечне вміння йти з ним в ногу і мати надсучасні та актуальні знання, щоб їх носії були конкурентними у своєму професійному середовищі.

Упродовж останніх років ми є свідками суттєвого пожвавлення у нашому професійному сегменті. З розгортанням програми Президента України «Велике будівництво» стали затребувані технічні спеціальності, за якими наш ЗВО здійснює підготовку фахівців для дорожньо-будівного та автотранспортного комплексу країни і які найліпшим чином характеризують наш університет. Такий великий попит на випускників ХНАДУ не може не радувати, особливо напередодні нашого професійного свята.

За доброю традицією саме у переддень Дня працівників автомобільного транспорту і дорожнього господарства ми поспілкувалися з ректором ХНАДУ, заслуженим діячем науки і техніки України, лауреатом Державної премії України в галузі науки і техніки, професором В.О. Богомоловим, поставивши йому декілька запитань щодо наших звершень і поступу вперед.

– Вікторе Олександровичу, упродовж останніх років університет впевнено тримає лідерські позиції в багатьох напрямах діяльності, а цьогорічна вступна кампанія видалася для ХНАДУ дійсно вдалою. У чому причина такого успіху?

– Сьогодні ми спостерігаємо за динамічним розвитком дорожньо-будівельної галузі в нашій країні. Всі ми знаємо, що будівництво автомобільної дороги – досить складний процес, який потребує не лише значних капіталовкладень, а й потоку трудових ресурсів. Упродовж дев’яноста років поспіль наші викладачі виховали і продовжують гідно виховувати цілі покоління дорожників і автомобілістів, інженерів і механіків. Отримані знання дають їм шанс на вигідне працевлаштування не лише в Україні, але й за кордоном, адже сучасні підприємства та установи галузі зацікавлені у кваліфікованих спеціалістах, які є бездоганними знавцями своєї справи. Крім того, наш заклад вищої освіти дає сучасні та якісні знання і за суміжними напрямами підготовки фахівців, такими як економічний та юридичний, адже грамотний у цих сферах спеціаліст може відстояти і себе, і свою справу перед державою.

Результати нинішньої вступної кампанії нас дійсно радують, адже до лав студентів ХНАДУ цьогоріч долучилися 1577 здобувачів вищої освіти, серед яких 965 будуть отримувати знання за кошти державного бюджету. На денну форму навчання зараховано 1400 осіб.

Для порівняння: за темпами приросту кількості рекомендованих до зарахування за державним замовленням ми наразі на третьому місці серед закладів вищої освіти Харкова.

Це свідчить про те, що сьогодні наша країна, як ніколи, зацікавлена в інженерно-технічних спеціалістах.

– Без наукових досягнень будь-яка країна світу не може почуватися впевнено, адже добре відомо, що наука є рушієм прогресу. Тож закономірно наша держава, довіряючи експертній думці науковців ХНАДУ, дійсно потребує сучасної професійної допомоги. Який стан справ на тепер у нашому ЗВО щодо наукової діяльності?

– Наука є одним із найважливіших напрямів та пріоритетів у роботі університету і наше завдання полягає у забезпеченні сприятливих умов для розвитку та підвищення ефективності наукової діяльності ХНАДУ.

Важливим досягненням наукової діяльності університету за останній час є збільшення обсягів фінансування досліджень та розробок за рахунок коштів державного бюджету, а також підвищення питомої ваги видатків на фінансування конкурсних наукових проєктів.

У 2021 році в університеті виконується 5 науково-дослідних робіт, що фінансуються за рахунок коштів державного бюджету. Обсяг фінансування науково-дослідних робіт за рахунок загального фонду у звітному році дорівнює 4169,8 тис. грн. Рівень бюджетного фінансування у цьому році найбільший за останні роки. У процесі відбору надавалася перевага проєктам, котрі мають особливо важливе значення для підвищення обороноздатності та національної безпеки держави.

За результатами закінчених робіт у 2020 р. кафедрами дорожньо-будівельного факультету (будівництва та експлуатації автомобільних доріг ім. О.К. Біруля, зав. каф. проф. В.К. Жданюк; технології дорожньо-будівельних матеріалів і хімії ім. М.І. Волкова, зав. каф. проф. В.О. Золотарьов; проєктування доріг, геодезії і землеустрою, зав. каф. доц. Є.В. Дорожко) розроблено 9 Національних стандартів України та галузеві методичні рекомендації.

Під час виконання науково-дослідних робіт на замовлення Державного агентства «Укравтодор» у звітному році розроблено низку нормативних документів.

Зокрема, у 2020 р. було завершено роботи на розробку «Дослідження дорожніх литих гарячих асфальтобетонів на основі сучасних бітумних в’яжучих та пропозиції щодо встановлення технічних вимог до них» (наук. кер. В.О. Золотарьов), у якій з використанням європейського досвіду проведено повний цикл реологічних досліджень литих асфальтобетонів, запропоновано методику оцінки рухомості литих асфальтобетонних сумішей та розроблено пропозиції щодо складу, технології, системи оцінки якості, а також їх властивостей.

Під керівництвом С.М. Толмачова проведено дослідження та розроблено рекомендації щодо технології приготування дорожніх цементобетонних сумішей з органо-мінеральними комплексами (ОМК), а також визначено особливості укладання та ущільнення бетонних сумішей з ОМК. Отримані результати достатньо надійні для застосування у дорожньому і цивільному будівництві з використанням різних матеріалів.

Упродовж поточного року було також виконано роботу «Енергозберігаючі маловитратні технології створення та ремонту гібридних транспортних засобів різного призначення» (наук. кер. М.А. Подригало), метою якої є підвищення енергетичної ефективності, екологічної чистоти та розширення функціональних можливостей транспортних засобів за рахунок розробки гібридної силової установки принципово нового типу та реалізація енергозберігаючих маловитратних технологій електричного живлення і ремонту.

Колективом науковців кафедри транспортних систем і логістики (зав. каф. проф. П.Ф. Горбачов) у рамках загального фонду та за господарчими договорами упродовж року розроблені: 

  1. Наукові основи та новий метод поступового удосконалення транспортних систем мегаполісів.
  2. Інтервальна технологія проєктування транспортних систем міст і регіонів.
  3. Методика оцінки впливу транспортних потоків на атмосферне повітря в умовах щільної міської забудови.
  4. Сформовано і розроблено раціональні варіанти маршрутних мереж, система прогнозування автотранспортних потоків на мережі автомобільних доріг загального користування державного значення, комплексні схеми транспорту, а також проведено обстеження пасажиропотоків і розраховано тарифи на перевезення пасажирів міським транспортом у різних містах України.

– Нині великої популярності набули сучасні спеціальності дорожньо-будівельного, автомобільного та механічного факультетів, викладачі яких здійснюють підготовку високого рівня фахівців за пріоритетними напрямами розвитку автотранспортної галузі. Що вже нами зроблено та які плани на майбутнє щодо підготовки спеціалістів у галузі автомобільної електроніки?

– На автомобільному факультеті нашого університету успішно діє кафедра автомобільної електроніки (завідувач проф. А.В. Гнатов), яка наразі є учасником проєкту «Еразмус +». У рамках цього проєкту ХНАДУ активно співпрацює з прибалтійськими університетами, де за цим напрямом наші студенти можуть отримувати дипломи не лише державного зразка, але й європейського. Окрім того, ми є учасником проєкту CYBPHYS – це розробка магістерської програми з сучасної і перспективної спеціальності «Електромобілі та енергозберігаючі технології на транспорті» у складі консорціуму з 10 європейських університетів Латвії, Бельгії, Кіпру, Білорусі, України (грантхолдер – Ризька політехніка). Це без перебільшення актуальна і затребувана як сьогодні, так і в майбутньому спеціальність, адже всі ми бачимо, наскільки інтенсивно збільшується частка електромобілів у складі транспортного потоку України.

– Кожного року студенти нашого університету беруть активну участь у студентських наукових конкурсах і предметних олімпіадах різного рівня, виборюючи призові місця. Чи залишилась ця добра традиція і цьогоріч та який науковий доробок наших здобувачів вищої освіти?

– Безумовно, адже шість років поспіль ХНАДУ входить до п’ятірки найкращих закладів вищої освіти України за кількістю призових місць у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт з галузей знань і спеціальностей. Лише минулого року у другому турі цього конкурсу переможцями стали 87 студентів нашого університету, отримавши 13 дипломів І ступеня, 27 – ІІ ступеня і 47 – ІІІ ступеня. У підсумкових конференціях на заключному етапі конкурсу взяли участь 139 студентів, а це – 63 відсотки переможців.

Нас дійсно дуже тішить той факт, що минулого навчального року за результатами цього конкурсу університет посів друге місце серед ЗВО України. До речі, за кількістю переможців студентських олімпіад та конкурсів наукових робіт згідно зі щорічним академічним рейтингом закладів вищої освіти України «Топ-200 Україна 2021» наш університет посів перше місце по області та четверте місце по Україні.

ХНАДУ традиційно також бере активну участь у розвитку та стимулюванні студентських ініціатив і наукових пошуків.

Радою молодих учених при Харківській обласній державній адміністрації у рамках Фестивалю науки 2021 був проведений конкурс наукових робіт «Молода наука Харківщини: вектори розвитку». У цьому конкурсі взяли участь три молоді вчені, отримавши дипломи переможців, а також 5 студентів факультету управління та бізнесу, які отримали дипломи ІІ і ІІІ ступеня.

Сподіваюся, що цю добру традицію і тенденцію ми будемо гідно продовжувати й надалі.

– Сьогодні наш університет активно працює над виконанням програми подвійних дипломів, що, безумовно, є вимогою часу, адже такі випускники без перешкод можуть працювати у будь-якому сегменті народного господарства. Якими успіхами ми можемо пишатися у царині міжнародного співробітництва та підвищення міжнародного іміджу ХНАДУ?

– Наш заклад вищої освіти стоїть на шляху розширення співпраці з іноземними партнерами: створює дещо сприятливіші умови для міжнародної співпраці, пошуків і виконання спільних освітніх і наукових досліджень, реалізації спільних проєктів і програм, зміцнює міжнародні позиції вишу у світових університетських рейтингах.

Досягнення ХНАДУ у царині міжнародного співробітництва минулоріч були дійсно вагомими, адже студенти, викладачі і науковці вперше взяли участь одночасно у п’яти європейських проєктах за програмою ERASMUS +:

– трьох проєктах з міжнародної академічної мобільності ERASMUS + KA1: з Бранденбурзьким технічним університетом (м. Котбус, Німеччина), Дрезденським технічним університетом (Німеччина) та університетом EDUCONS (м. Сремська Кам’яниця, Сербія); а також двох проєктах за програмою ERASMUS + KA2: CLIMAN – «Синергія освітніх, наукових, управлінських та промислових компонентів для управління кліматом та запобігання зміні клімату» у складі консорціуму із 13 європейських університетів з Латвії, Білорусі, Грузії, Литви, Італії, Німеччини та України (грантхолдер – Нідерландська бізнес-академія) і CYBPHYS – «Електромобілі та енергозберігаючі технології на транспорті» у складі консорціуму з 10 європейських університетів з Латвії, Бельгії, Кіпру, Білорусі та України (грантхолдер – Ризька політехніка), про який я вже говорив вище.

Розвиток міжнародної співпраці дозволяє також впроваджувати в життя програму подвійних дипломів для студентів і магістрів ХНАДУ. До Лодзінської політехніки та Вищої школи з менеджменту Польщі (м. Катовіце), де студенти механічного і факультету управління та бізнесу отримують європейські дипломи магістрів, завдяки розширенню кола співпраці відтепер доєдналися Ризька політехніка, Технічний університет з м. Варна (Болгарія) та Вільнюський технічний університет Гедимінаса (Литва).

На жаль, через карантинні обмеження, пов’язані з COVID-19, більшість заходів щодо реалізації цих європейських проєктів проходили у дистанційному режимі або були відтерміновані. Дуже сподіваюся, що це явище все-таки тимчасове і скоро минеться.

– Безумовно, що для викладачів університету важливим питанням є рівень отриманих знань студентами. Чи стимулює нинішніх здобувачів вищої освіти започаткована ще тридцять років тому програма «Відмінник ХНАДУ» здобувати гідні знання саме в нашому університеті?

– Програма «Відмінник ХНАДУ» є актуальною не лише сьогодні, але й буде такою через десятки років. Не всі ЗВО Харкова чи України мають таку програму. Звичайно, що потенційного абітурієнта наша унікальна програма може зацікавити при виборі навчального закладу, адже вона дає можливість кожному студенту, який упродовж семи сесій поспіль бездоганно навчається, є громадським активістом і бере активну участь у різноманітних заходах, претендувати на звання «Відмінник ХНАДУ». Наш університет дає дійсно необмежені можливості для розкриття і розвитку не лише розумових, але й управлінських та організаторських здібностей, і саме в ХНАДУ всі мають однакові шанси, все залежить лише від самого студента.

– Наш ЗВО пишається високими здобутками своїх науковців і викладачів, а також численними нагородами здобувачів вищої освіти у різних наукових форумах і молодіжних заходах. Спортивний авангард нашого вишу також є нашою цілковитою гордістю. Яких спортивних перемог досяг колектив кафедри фізичного виховання та спорту цьогоріч?

– Кафедра фізичного виховання та спорту дійсно завжди радує нас своїми звершеннями і здобутками у різних видах спорту як в області та Україні, так і на міжнародній арені.

Зокрема, студентка ФТС Катерина Москальова на чемпіонаті Світу, що проходив у м. Новий Сад (Сербія), стала срібним призером із самбо.

На Універсіаді України з тхеквондо (ВТФ) дуже гідно виступили наші студенти-механіки, де золото здобули Олександра Даньшина і Костянтин Костеневич, срібло – Владислав Функендорф і Ярослав Чорний, а бронзові нагороди – Анастасія Задорожня та Олексій Котеліков.

Уперше за історію існування кафедри за високі спортивні досягнення триразовому чемпіонові світу, студенту ФТС Ігорю Христосову присвоєна найвища спортивна відзнака – почесне звання «Заслужений майстер спорту України з кікбоксингу», а його тренерові О.Ю. Романенку – звання «Заслужений тренер України».

Наразі до складу національної збірної команди України з різних видів спорту входять 8 студентів, до кандидатів збірної команди – 3, а до резерву збірної – 6 студентів університету. Все це свідчить про високу ефективність роботи колективу кафедри у розділі «Спорт високих досягнень».

Надзвичайною гордістю нашого вишу є збірна команда з футболу, яка під керівництвом заслуженого працівника фізичної культури і спорту України, доц. М.Ф. Курилка у Спартакіаді ЗВО м. Харкова вкотре стала чемпіоном. А команда з кікбоксингу (тренер О.Ю. Романенко) у чемпіонаті України серед студентів ЗВО посіла друге місце.

До речі, колектив кафедри завжди приділяв значну увагу спортивно-масовій роботі у групах, на курсах і факультетах й дотепер продовжує це робити на високому рівні.

Приємно відзначити, що студенти і викладачі ХНАДУ дбають про свій фізичний стан і щороку беруть активну участь у різних спортивних заходах. От і цьогоріч вони завзято змагалися у Спартакіадах «Університету» – з 7 видів спорту, «Першокурсник» – з 4 видів спорту, «Здоров’я» (серед викладачів і співробітників) – з 3 видів спорту та «Студмістечка» – з 4 видів спорту.

Впевнений, що колектив кафедри фізичного виховання та спорту і спортивного клубу «Автодорожник» й надалі будуть сприяти зміцненню здоров’я наших студентів і викладачів, завзято підвищувати спортивну майстерність студентів-спортсменів і дуже професійно поліпшувати спортивно-масову роботу.

Напередодні нашого професійного свята хочу не тільки палко привітати, але й шанобливо подякувати згуртованому колективу нашого університету за самовіддану роботу на користь нашого вишу.

Ваша сумлінна праця та багаторічний досвід роблять ХНАДУ не лише сучасним, але й вірним своїм традиціям у царині підготовки фахівців-професіоналів для багатьох галузей народного господарства країни. Ми всі частинки одного великого механізму і від кожного із нас залежить престиж і наше місце серед вітчизняних і зарубіжних закладів вищої освіти.

Щиро дякую всім за Ваш внесок у розвиток освітньої галузі, національної науки і культури, а також за плідну працю на користь як нашого ХНАДУ, так і України. Зичу Вам міцного здоров’я і таких же вагомих успіхів у роботі, подальших творчих надбань і великого натхнення, добра і любові! З професійним святом Вас, шановні колеги! 

Ольга Васильківська


Nachrichten nach Datum

Tag Nachrichten

Nach Kategorie